Skal vi i markedsføringsbransjen hive oss på denne trenden, og i så fall, hvor går grensen for hva som er i gråsonen når det kommer til markedsføring mot barn og unge?
TikTok har tatt unge med storm. 65 prosent av norske barn mellom 9 og 18 år bruker TikTok, og 48 prosent av dem publiserer egne videoer ukentlig eller oftere på plattformen.
Appen TikTok er det nye stedet å være online for store deler av generasjon Z (barn og unge i alderen 10-25 år). Med en så stor brukergruppe begynner selskaper å vurdere om TikTok skal føye seg til rekken av sosiale medier vi markedsfører på. Den nye appen er en flott arena for kreative unge, men den er ikke helt problemfri.
Hva er egentlig Tiktok?
TikTok, tidligere Musical.ly, er en app eid av kinesiske Beijing ByteDance. Den har over 500 millioner aktive brukere over hele verden, og har en aldersgrense på 13 år. TikTok er svært populær blant yngre brukere. Størsteparten av brukerne er under 15 år, og ifølge NRK bruker 1 av 4 norske tiåringer TikTok ukentlig.
Appen kjennetegnes av at brukerne kan legge ut korte videoer som kan vare i opptil ett minutt. I tillegg tilbyr appen effekter, klistremerker og animasjoner man kan legge til på videoene. Videoene består ofte av sketsjer, dansing eller miming til musikk og lydklipp. Brukere kan like og kommentere videoer, og det er også mulig å sende hverandre privatmeldinger.
I motsetning til YouTube kan man ikke tjene penger direkte på høye seertall på TikTok. For øyeblikket har appen ingen annonsefunksjoner. Bedrifter kan imidlertid benytte influencere til å reklamere for dem i videoene deres, og bedrifter kan også opprette egne TikTok-brukere. Med litt kreativitet kan innholdet som deles her gå viralt på plattformen. Her mener vi det ligger muligheter.
En mulighet for kreativ utfoldelse
TikTok er en tiltrekkende app for unge som vil bruke sine kreative evner. De kan danse, spille roller, skrive sketsjer og lære om videoredigering. Man kan vise fram talentene sine og bli oppdaget av andre. Gode interaksjonsfunksjoner gjør at man kan diskutere og gi tilbakemeldinger på kreativt innhold. Det korte tidsformatet gjør at brukerne må utnytte tiden de får i rampelyset. Her er det kreativitet som gjelder.
Dette gjelder også for bedrifter. Om bedriften forstår TikToks særegne innhold godt nok, og er kreativ innenfor TikToks rammer, kan de bruke appen til å bygge merkevaren sin. Det er store muligheter for spredning i appen, og en sang som blir delt her kan bli spilt tusener av ganger på Spotify. Med så mange brukere er det naturlig at appen vekker interesse hos bedrifter og medie-/reklamebransjen. Vi må imidlertid vurdere kritikken appen har fått.
Bekymringsfull utvikling
Appens store vekst, særlig hos barn, har skapt både oppmerksomhet og kritikk. I fjor fikk TikTok en bot på 50 millioner kroner etter å ha blitt dømt i USA. Selskapet bak appen ble funnet skyldige i å samle inn ulovlige opplysninger om barn under 13 år uten foreldrenes samtykke. I India ble plattformen midlertidig stengt etter bekymringer om at barns utlevering av personlige opplysninger i videoer kunne bli misbrukt av pedofile. For øyeblikket gransker Storbritannia appen etter mistanke om brudd på GDPR-reglementet.
Fram til nå nylig hadde TikTok heller ingen aldersrestriksjoner på pengebruk i appen. Fremtredende TikTok-ere holder ofte livesendinger på appen der de snakker med følgerne sine i sanntid. Brukere kan kjøpe ulike klistremerker for penger som de kan sende direkte under livesendinger. Influencerne sender da klistremerkene i bytte mot shoutouts, oppfordringer om å følge vedkommende, eller for utføre ting på forespørsel fra kjøperen.
Presset mange TikTok-ere retter mot barn om å kjøpe klistremerker har høstet kritikk. Dermed har aldersgrensen for kjøp i appen blitt endret til 18. Det er likevel vanskelig å overholde da man enkelt kan lyve om alderen.
Vårt standpunkt som byrå
Vi i B17 må ta et standpunkt til hvorvidt vi vil bruke de unges nye sosiale plattform som distribusjonskanal for våre kunder, for å påvirke barn og unge. Før eller siden vil våre kunder komme til oss og ønske rådgivning om Tik Tok.
Vi i byrået har valgt å ta et standpunkt om at vi ikke ønsker å drive med direkte reklame for produkter og tjenester mot barn og unge som skal bidra til økt selvbilde eller aksept i samfunnet. Det er også en rettsprosess pågående i forhold til GDPR som vi enda ikke vet utfallet av.
Derimot mener vi at merkevarebyggende markedsføring av holdningskampanjer som for eksempel TV-aksjonen, miljø, matsvinn, kollektive tilbud og gratis arrangement for barn og unge kan være en flott måte å engasjere de yngre til å delta i samfunnsdebatten.