Merkevarene som har svarene på alt? Hør på Vismannen!

Anders Berg
AlleArketyper
Så langt i serien om arketyper, har vi diskutert flere merkevarer som setter kreativitet og følelser først. Sist om skaperen og den uskyldige. I dette innlegget skal vi ta frem merkevarene som snakker til den andre siden av hjernen. Storhjernen eller cerebrum. Fakta, fornuft og realitetsorientert.

Vismannen ønsker å forstå hvordan verden henger sammen. Derfor snakker vismannen til de nysgjerrige, du vet de som vil vite hvorfor himmelen er blå, hvordan en bilmotor virker og hva som skal til for å treffe på riktig skismøring til de gitte forholdene. 

Merkevarer som går mot massemarkedet

De fire største avisene i Norge er VGDagbladetNettavisen og Aftenposten. VG snakker om tilhørighet og at dagen ikke er den samme uten. Dagbladet og Nettavisen får massiv kritikk etter å ha satt en ny standard for clickbaits, som artikkelen Testet sprutorgasme-teknikk: – Fantastisk! og det flere anser som dårlig journalistikk. Aftenposten setter journalistikken først – som en vismann gjør. 

Aftenposten har tidligere jobbet med slagord som, solid bakgrunn for egne meninger, det er godt å vite og sist med kampanjen skråsikkerhet, som jeg personlig synes er ganske treffende på alle mulige måter. 

Med dette sier Aftenposten tydelig at god journalistikk er viktigere en annonseinntekter. Fra et rent kommersielt ståsted, kan man anta at det ikke er det beste strategien, da både VG, Dagbladet og Nettavisen selger langt flere aviser enn dem – og har flere besøk på nettavisene. Men det gir dem helt andre konkurransefortrinn. Uten at jeg vet noe om det og burde vokte meg for skråsikkerheten, kan jeg anta at de beste journaliststudentene ikke drømmer om å skrive om 6 ting vi velger foran sex

En annen betydelig norsk merkevare med egenskapene til vismannen, er skiutstyrprodusenten Swix. Som vismannen bruker Swix mye tid på å fortelle om egenskapene til produktene deres. Det være seg vekt eller pusteevne, eller tips og råd om hvordan å få best feste og glid under ulike forhold for de aller vasseste hobbymosjonistene.

Swic som arkeypen vismannen
Som en ekte vismann kommuniserer Swix pusteevnen i tøyet, stivheten i stavene eller hvordan du finner riktig skismøring til de ulike forholdene.

Når vi først er inne på mitt yndlingstema, sport, har vi noen andre merkevarer i samme kategori som også setter kunnskap først. Der norges aller største sportsbutikk XXL, setter pris, strømlinjeformet logistikklinjer og stort utvalg først, med sitt slagord all sports united, ønsker blant annet Löplabbet og spesialistbutikkene å sette kompetanse og kunnskap først. 

Litt flåsete sagt, så tar ikke den 45 år gamle finansmannen med seg Cippolinien sin til XXL for å gjøre service. 

Noen av de største merkevarene i verden setter kunnskap først

Vi kan også finne internasjonale eksempler på merkevarer som setter kunnskap og viten aller først. Den tydeligste er verdens kanskje mest kjente skole (bortsett fra Hogwarts), Harvard. De har konseptet Harvard Business Review, hvor de gjør forskning fra verdens fremste forskere tilgjengelig.  

Der Volvo snakker om sikkerhet. Jeep oppfordrer oss til å ta med oss bilen til steder vi ikke visste fantes, Porsche snakker om følelsene rundt en bil, snakker Audi, som en vismann, om teknikken. Åpenbart mest synlig med sitt slagord – forspranget ligger i teknikken, eller vorsprung durch technik.

Audi - en typisk vismannmerkevare
Til tross for at Audi lenge har produsert kule, raske biler som i aller høyeste grad appelerer til massemarkedet, er de en rendyrket vismann - Best bevist med deres ordtak - vorsprung durch technik.

Om du ser en reklame fra Audi, viser de tydelig hvordan teknologi gjør opplevelsene mer sømløse for oss bilister. Blant annet hvordan kjørelyset skifter retning når du svinger, eller hvordan langlysene justerer seg selv for motgående kjøretøy. 

En annen tydelig vismannmerkevare er Ted Talk, hvor verdens fremste innen temaer som forskning, økonomi, kunst og politikk deler sine meninger for store forsamlinger. Konseptet Tedx tar det også ned i grasrota, hvor også lokale foregangsfigurer får en plattform for å spre sin visdom.