For å kunne prise en nettside, er vi nødt til å forstå verdien av den. Det er lett å lage en nettside av en ferdig designtemplate, legge til noen tjenester og opprette et kontaktskjema. En sånn nettside kan du få til 10.000 kroner, fordi det ikke ligger noe forarbeid bak, men hvem når du med den?
Det ligger mye psykologi bak en god nettside. Dette er ofte ikke så synlig, men det er en stor del av prosessen. Hvem snakker vi til – hvem er målgruppen? Og hvordan kan vi sørge for at de får den beste kjøpsreisen fra start til slutt? En god nettside er mer enn bare fint design.
Hva påvirker prisen for utvikling av en nettside?
Det er vanskelig å estimere hva sluttprisen blir, og det kan være lurt å ha en tilleggsbuffer i tilfelle det dukker opp uforutsette ønsker eller utfordringer underveis. Det er mange faktorer som kan påvirke hva summen ender på, men vi lager alltid et timeestimat basert på en prototype. Oppgaver som havner utenfor den avtalte prototypen, faktureres som ekstra timer.
I denne artikkelen har vi tatt utgangspunkt i at du ønsker en nettside som skreddersys for deg. Nettsiden skal skal ha som mål å ha en god kjøpsreise som konverterer leads til salg. Vi vil presentere x antall faktorerer vi mener er et minimum for at du skal få en god nettside. Dette vil være utgangspunktet for en konkluderende pris. Det finnes mange andre type løsninger hvor du betaler en liten sum så får du en ferdig template som du kan sette ut i live etter et par dagers jobb. Ofte så får man det man betaler for. Ønsker du å tenke langsiktig, så anbefaler vi at du investerer tid og ressurser i en gjennomført nettside.
Vår utgangspunkt for pris på nettside
Konsept og ide (forprosjekt)
Et konsept eller en ide er det som virkelig skaper en rød tråd igjennom nettsiden. Et konsept kan for eksempel være at man ønsker å spille på at man er lokal bedrift i området. Få frem verdier, følelser og relasjoner som folk kjenner seg igjen i. Dette kan bidra til at de besøkende føler tilknytning til dine tjenester eller produkter som selges på nettstedet. Et konsept som er gjennomgående på nettstedet gir helhet og kan også brukes i markedsføringen ut i sosiale medier.
Et forprosjekt bør inneholde:
- Idemyldring
- Konseptutvikling
- Markedsstrategi
- Hierarki
- Forvetninger
- Kravspesifikasjon
- Målgruppe og budskap
Kjøpsreise
En kjøpsreise er minst like viktig som konseptet ditt. Hvordan brukeren tar opp informasjonen når de lander på nettstedet er utrolig viktig. Vi bruker cirka 3 sekunder på å ta en avgjørelse om vi ønsker å gå videre eller om vi går til neste nettside. Derfor må du presentere de tjenestene eller produktene som du mener er mest relevant for brukeren på forsiden. Her er det viktig å ha en balansegang hvor man ikke presenterer for mye, men veldig konkret. Vi klarer ikke å lese lange tekster før vi er virkelig interessert. Uttrykket «less is more» er et godt utgangspunkt du burde ha på forsiden av nettstedet.
Grafisk design (template)
En nettside bør ha et grafisk design som gjenspeiler desingprofilen til din bedrift. Designet prises ofte opp etter hvor mange sider som må tegnes.
En god måte å designe templaten i er Adobe XD eller Figma. Disse verktøyene tillater også brukertesting via prototype. Dette gjør at man kan lage brukertester til forskjellige målgrupper. Det fine med brukertestene er at du kan få tilbakemeldinger på designet før du går til utvikling.
Funksjoner
For å få bedre oversikt over hvilke funksjoner som skal være med på nettsiden, så anbefaler vi å sette sammen en kravspesifikasjon. Denne skal inneholde alle funksjonene som man må ha for å kunne lansere nettsiden. Kravspesifikasjonen vil bidra til å få bedre overblikk over hvor mye nettsiden kommer til å koste. Vi anbefaler at man prøver å beskrive hver funksjon så godt man kan. Dette bidrar til at det ikke blir avvik på antall timer og forventninger rundt utviklingen.
Søkemotoroptimalisering
Når man utvikler et nettsted, så har man muligheten til å legge vekt på noe som heter søkemotoroptimalisering. Dette er en metodikk og retningslinjer Google har utviklet for å vise mer relevant innhold i sin søkemotor.
Søkemotoroptimalisering er ikke noe man må ha med fra starten av, men er det ønskelig å være synlig i et konkurransedyktig marked på Google, så anbefaler vi at du investerer ressurser i dette.
Innhold
Innholdsproduksjon kan gjøres av en ekstern part eller så har du muligheten til å gjøre dette selv. Ofte kan man bli blind på sitt eget innhold, derfor kan det være fint å sende innhold videre til noen som kan se på skrivefeil, oppbygning og SEO for bedre resultat.
Innholdproduksjon kan være tekst, video og bilder. Ofte kan gode bilder eller video være med å heve nivået på nettsiden.
Hva koster en nettside? – Pris
Ved å sette sammen alle de aspektene vi har skrevet ovenfor, så kan man fort se at en nettside med veldig gjennomført markedsstrategi kan koste alt fra 40 000 kr til 250 000 kr. Prisen er vanskelig å estimere når hver nettside har forskjellige utgangspunkt og størrelse. Den letteste måten å komme frem til en pris er å ha et forprosjekt der man får gjort grundig research på omfanget. Det er alltid lurt å estimere litt over enn under på antall timer man kommer til å bruke.
Det finnes derimot billigere løsninger som Wix, Squarespace og flere hvor man kan bygge sin egen nettside. Forskjellen mellom det å få bygget en custom nettside og bygge sin egen er begrensninger på funksjoner, målrettet kjøpsreise og konsept. Det å investere i en nettside som treffer kundene dine er en investering i den digitale fremtiden og bedriften din.
HAR DU SPØRSMÅL RUNDT WEBUTVIKLING? TA GJERNE EN PRAT MED OSS.