AI – bør bransjen bli bekymra?

Sara Hverven
KommunikasjonAlle
AI er det nye årets store snakkis. Tjenesten ChatGPT fra OpenAI er programmert til å svare på spørsmål ved bruk av kunstig intelligens. Den kan brukes til å produsere artikler, sangtekster, eller kode fullstendige løsninger – uten at du får det samme svaret to ganger. Vegard har allerede testet og godkjent tjenesten til å produsere fungerende koder. Med nok input, vel å merke, men betyr dette at vi bør være bekymra?
Personlighet over kvantitet?

Skrevet av: Sara Hverven

Du har nok møtt Siri – hun monotone dama i iPhonen, som gir seg til kjenne i tide og utide. Hun svarer på tiltale, men det er ikke det samme som å snakke i telefonen. Det er litt samme følelse jeg sitter igjen med etter å ha bedt ChatGPT om å produsere en artikkel. Leveransen er ryddig, med få skrivefeil, og svarer på det jeg lurte på. Helt ok, men ikke så mye mer enn det. Leveransene mine er ikke alltid Pulitzerverdige de heller, men de har (forhåpentligvis) personlighet. Når jeg leser korrektur på interne produksjoner, ser jeg hvem forfatteren er. Det gjør jeg ikke i AI-varianten, men det er ikke langt unna at jeg kan se for meg noe.

En av grunnene til at mange misliker filmen Polarekspressen kan være at den bruker såkalt motion capture-teknologi for å skape avanserte animerte karakterer. Dette kan gjøre at karakterene ser kunstige ut, og det kan føre til en mindre følelsesmessig tilknytning til karakterene for noen seere.

AI-generert bilde

En snill tolkning av meg, skal vi tro AI. Ekkelt ekte, men ikke ekte nok?

Creepy eller kult?

Ingen vil bli den neste Nokia. Suksessmerkevaren som gikk av med for tidlig pensjon fordi de nektet å følge med i timen. Vi trenger ikke nødvendigvis være redde av den grunn. Selv om de fleste matvarebutikker har fått selvbetjente kasser, er det fortsatt folk i køen til de betjente kassene, og butikkene har like mange ansatte på jobb. Det er det en grunn til. Vi liker fortsatt menneskelig interaksjon. Jeg mener at det også gjelder for tekst. På samme måte som karakterene i Polarekspressen kan være ekkelt ekte, men ikke ekte nok, er den AI-genererte artikkelen akkurat kald nok til at vi vet at noe er off. 

Før jeg (i en homage til Anders, som brukte samme ord om Clubhouse), kaller hypen rundt AI-produksjoner for en runkering, vil jeg legge til at det er et skummelt godt verktøy. Det kan forenkle kreative prosesser, men vi må fortsette å være kildekritiske. AI erstatter ikke det tenkende mennesket. Ikke enda, i hvert fall. Med det sagt hadde jeg vært mer bekymra for å miste det tenkende mennesket som lærer på videregående. Kanskje det er på tide å gjeninnføre penn og papir. 

Jeg har forresten hentet inn et helt AI-generert avsnitt i denne teksten, ser du hvilket?

AI generert bilde

Som med det meste annet i livet, kan vi ikke alltid være like heldige. AI blir nok et viktig verktøy, men er først og fremst et morsomt leketøy.