fbpx
raskere nettside

10 tips for en raskere nettside

HJEM BLOGG – 10 TIPS FOR …

En treg nettside dreper nettsiden din. 48% av dine besøkende forventer at nettstedet ditt lastes inn på to sekunder eller mindre. Hvis det tar mer enn 3 sekunder på å laste inn, så vil halvparten av dine besøkende forlate nettstedet  før de faktisk ser siden. 

Det har aldri vært viktigere å ha en rask nettside nå som Google tar hensyn til hastighet når du skal bli synlig i søkemotoren deres. Dette betyr at hvis du jobber med søkemotoroptimalisering, så vil en treg nettside ødelegge for rangeringen på søkeordene dine.

Dette ble enda tydeligere da Google lanserte mobile-first index i 2017. Google begynte å  rangere alle søkeresultatene basert på mobilversjonene av sidene.

Mobilsøk har tatt over for søk helt siden 2015 og det øker bare for hvert år som går.

Google’s formål er å levere de beste søkeresultatene og da er det ikke ideelt å vise nettsteder som ikke laster raskt på alle enheter. 

optimalisere wordpress
Se våre tips for å få en raskere nettside

Det kan være flere grunner til at nettstedet ikke laster raskt. Det første man må gjøre er å kjøre en speedtest for å få en oversikt over hva som har forbedringspotensiale. En slik test vil avdekke mange områder, så her vil det være litt avgjørende hva du har tilgang til og din kompetanse. 

Listen kan være lang og uforståelig, så derfor har vi laget en liste med 10 tips til hva du kan gjøre. 

1. Minimer forespørsler for HTTP 

Ifølge Yahoo, så bruker et nettsted 80% av tiden sin til å laste ned eksternt innhold som stylesheets, bilder, sider og scripts. Jo flere eksterne HTTP lenker som må lastes inn, jo lenger tid tar det å laste inn nettstedet.

Vi anbefaler derfor å ha mest mulig lokalt på ditt eget webhotell eller server. Alt fra youtube filmer, bilder, kode og styling bør ikke hentes fra andre nettsteder.

2. Komprimer bilder før du laster opp

Bilder kan utgjøre en stor rolle når det kommer til innlastning av en nettside. De er ofte veldig store, som gjør at nettsiden bruker lengre tid på å laste inn.

Det er flere måter å komprimere bildene på. Du kan enten komprimere de med photoshop, online verktøy som Compressor.io eller Imagify hvis du bruker WordPress.

Vi anbefaler å komprimere med formatet JPG. Det bruker tapsfri komprimering, noe som betyr at noen av bildets data går tapt når de lagres til JPG. Tapet av data kan ikke oppdages for de som ser bildene, men resulterer i en mindre filstørrelse enn de fleste bildeformater.

compressor
Komprimeringsverktøyet til Compressor.io

3. Minimere og kombinere filer

Å minimere en fil innebærer å fjerne unødvendig formatering, mellomrom og kode. Mens å kombinere filer betyr at man setter sammen flere filer til en fil. 

Prosessen å minimere og kombinere filer er ikke alltid så enkelt. Derfor kan det være lurt å finne verktøy som kan hjelpe deg her. Vi anbefaler å bruke verktøy som for eksempel WP Rocket hvis du anvender deg av WordPress.

Bruker du ikke WordPress, så kan Clouflare løse dette på DNS nivå. Cloudflare er et selskap for webinfrastruktur og nettstedssikkerhet som tilbyr nettverkstjenester for innholdslevering.

4. Bruk asynkronisert lasting for CSS- og JavaScript-filer

Etter du har minimert og kombinert filene dine, så kan du optimalisere hvordan de lastes inn på nettstedet ditt.  Skript som Javascript og CSS kan splittes opp i to forskjellige kategorier: asynkronisert og synkronisert.

Hvis skriptene dine lastes inn synkronisert, så lastes det inn 1 og 1 skript. Mens hvis du anvender deg av asynkronisert så lastes skriptene inn samtidig.

Hvis du velger å laste inn filene asynkronisert, så kan dette øke hastigheten på nettsiden din betraktelig. Grunnen til dette er at en nettside lastes inn fra topp til bunn.

Hvis den kommer til en CSS eller javascript fil under innlastning som er synkronisert, så vil den stoppe innlastning av andre filer frem til den aktuelle filen er lastet inn. Derfor anbefales det alltid å bruke asynkronisert innlastning.

5. Utsett lasting av JavaScript

En lur metode for raskere innlastning er å ta i bruk «utsettelse av filer». Dette betyr at du forhindrer at filer lastes inn inntil andre filer har fått lastet inn først. Dette kan være lurt hvis du skal laste inn store javascript filer for eksempel. Dette gjør at andre elementer kan lastes inn uten forsinkelser.

Som tidligere nevnt kan du også bruke WP Rocket og Cloudflare for dette. De leverer også flere andre tjenester som gjør at nettsiden yter optimalt.

6. Aktiver komprimering – Brotli

En standard praksis vi anbefaler alle å ta i bruk er Brotli. Dette er et dataformat som i hovedsak komprimerer kode til mindre data. Dette gjør at sluttbrukeren får en mye kjappere innlastning.

Er du usikker på om din nettside tar i bruk Brotli? Du kan sjekke dette via giftofspeed.com

Bruker du WordPress, så kan man aktivere dette med WP Rocket, WP Super Cache og W3 Total Cache.

36c31f929e0019d2a11ae72786f5909a
Test om Facebook.com bruker Brotli/Gzip

7. Cache

Når du besøker en nettside, så lagres elementene som lastes inn på nettsiden på din harddisk eller et midlertidig sted. Grunnen til dette er at neste gang du besøker nettsiden, så vil den laste inn mye raskere. 

Det er flere måter å sette opp cache på. Vi anbefaler å bruke Cloudflare eller andre Content delivery networks. Du kan også bruke for eksempel WP Rocket for WordPress til dette.

8. Reduser serverens responstid

En av faktorene mange ikke tenker på når det kom til innlastning av nettstedet sitt er DNS-oppslag. For å forklare enkelt hva DNS er, så er dette internett sin telefonbok. DNS oversetter domenenavn til IP-adresser slik at nettlesere kan laste inn ressurser som blir forespurt.

Når man skal besøke nettstedet ditt, så er det viktig å bruke DNS leverandører som responderer raskt. Vi anbefaler alltid å sette opp ditt domene opp mot Cloudflare. Dette er en av de aktørene som får best resultaterer hos solvedns.com. Dette er et nettsted som sammenligner de største DNS leverandørene i verden. Dette betyr at du kan kjøpe domenet ditt hos Domeneshop, Webhuset, PRO ISP osv men du må koble dette via navnetjenerne til Cloudflare. De norske leverandørene har ikke like rask DNS respons. 

d5f6240566022ace18078b5941a5093b
Sammenligningen er ifra Mai 2021. Trykk på bilde for siste måling

9. Bruk WordPress og Elementor for lynrask nettside

En av faktorene for en rask nettside er hva slags rammeverk man bruker og hvordan templaten er bygd opp. Vi anbefaler å bruke WordPress som utviklerplattform, Elementor som nettsidebygger og Hello som template. Dette er en kombinasjon som gir en light template som responderer utrolig raskt. 

Det finnes mange andre rammeverk for utvikling, men WordPress brukes av over 40% av nettsider ute på nett. Støtte og community for dette vil også være en sterk faktor for å anvende seg av dette.

Homepage Design Optimised1
Nettsidebyggeren til Elementor

10. Velg riktig type hosting for ditt bruk

De fleste tenker at de ikke ønsker å bruke mye penger på hosting av nettside. Men det er stort sett sånn at man betaler for det man får. Ønsker du å kjøpe billig hosting, så kjøper du deg en billig Fiat. Kjøper du dyr hosting, så har du en dyr Ferrari som leverer det du forventer.

Ofte kan billig hosting holde i starten, men så øker både trafikk, ressursbruk og størrelse på nettstedet. Da er det lurt å ha hosting som både kan skaleres opp og levere lynrask ytelse. 

Vi i B17 kan tilby lynrask hosting til både de som er mer avanserte brukere og for de som trenger mer support. Ta gjerne en skikk på vår WordPress hosting og hvis du lurer på noe, så må du ikke nøle med å ta kontakt med oss.

HAR DU SPØRSMÅL RUNDT WEBHOSTING? TA GJERNE EN PRAT MED OSS.

Annonsering i 2023 – hvordan velge kanal og budskap?
AI – bør bransjen bli bekymra?
Merkevarene som alltid er i opposisjon - Rebellene

Få med deg alle
oppdateringer fra B17

Vil du ha inspirerende og faglig innhold om markedsføring og prosjekter vi jobber med? Meld deg på vårt nyhetsbrev som sendes ut en gang i måneden. 

 

Vi bruker cookies for din brukeropplevelse – Les mer